H som i Hemorrojder

Japp, nu tar vi bladet från munnen. Det här inlägget kommer att handla om något som förenar många chaufförer. Hemorrojder.

Hemorrojder förknippas ofta med just chaufföryrket, men det är inte helt rättvist. Hemorrojder drabbar många, vem som helst, men kanske särskilt de/vi som har stillasittande yrken.

Eftersom det är en av de där sakerna som vi sällan pratar om tänkte vi börja bena ut vad det egentligen är. Hemorrojder är när analkuddarna som finns i analkanalen blir förstorade. När de blir det kan det börja blöda, klia och svida runt analöppningen. Det händer också att man kan känna att något buktar ut vid ändtarmsöppningen. Oftast behöver ingen behandling utan hemorrojderna återgår av sig själva. Men om kuddarna spricker och blir inflammerade så kan det bli riktigt smärtsamt. Då är det dags att ta kontakt med vården. På vårdguiden finns som alltid bra information också.

Att man får hemorrojder beror inte enbart på att man har ett stillasittande arbete. Det hänger också ihop med dålig mathållning och stress. Det är därför yrkeschaufförer är särskilt drabbade. Stress, långa sittperioder, vägmaten är dessutom kanske inte den mest hälsosamma.

För att förhindra och motverka hemorrojder finns det ändå några saker du kan göra.

Utöver den givna åtgärden att stå mer (som ju inte alltid är möjlig), så är det viktigt att sitta så ergonomiskt bra som möjligt. Här gäller det att avlasta rumpan så mycket det går. Så en kudde är inte helt fel. Att sitta så ergonomiskt bra som möjligt är alltid viktigt, särskilt för oss som gör det så mycket. Ryggen och nacken riskerar ju också att ta skada. För att motverka allt det här tog vi kontakt med en naprapat på Kungsholmen i Stockholm. Vilket har varit bra.

Att övergå till en mer fiberrik kost är också viktigt. Den går ut på att försöka undvika vitt bröd. Äta mer bönor, ärtor, broccoli och potatis. Att dricka ett extra glas vatten till varje måltid är också ett bra tips.

Det kan också vara bra att försöka gå på toalett mer regelbundet. Inför fasta tider varje dag. Men om du måste gå så måste du gå. Gå då alltid så fort som möjligt. Att sitta och hålla sig förvärrar läget.

Så, nu lägger vi locker på igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 16 =