Handeln mellan Sverige och Estland

Innan de baltiska staterna blev självständiga bedrevs handeln för dessa länder främst inom Sovjetunionen. Sedan dess har handeln och trafiken över Östersjön ökat explosionsartat. Det gäller inte bara handeln utan även turismen och idag finns det alltid mer än 2 000 större fartyg till sjöss på havet. Via den här länken kan du dessutom följa dem i realtid.

Den mesta trafiken består av containertrafik och efter det transporteras en hel del olja över havet.

Utbytet med mellan Sverige och Estland är särskilt intressant. Den mesta av Estlands export sker till Sverige och den motsvarar hela 18,8 procent (enligt siffror från 2015). Omvänt har många svenska företag tagit sig in på Estlands företagsmarknad. Det rör sig främst om företag som tillhandahåller olika tjänster, håller på med administration och reparationer – i synnerhet av motorfordon. Ett exempel på detta är några av våra storbanker som även är stora på den estniska marknaden. H&M, Telia, Skype och Ericsson har också lyckats bra på andra sidan havet.

På väldigt kort tid har Estland utvecklats till ett modernt samhälle. Det är dessutom mer digitalt utvecklat än Sverige.

När det gäller Estlands import från Sverige så motsvarar den 10 procent av den totala importen, annars sker den mesta av importen från de övriga baltiska länderna, liksom Finland och Tyskland. Sedan Estlands medlemskap i EU har utveckligen verkligen gått i en rasande fart.

Svenska företag lär fortsätta att snegla över havet och intresset för att utvidga sin verksamhet till Estland är stort. På internet finns det till exempel en mängd olika sajter som är inriktade på att hjälpa svenska företag med att komma igång i det nya landet. Bolagssajten är en av dem, men det finns flera.

Avslutningsvis kommer här lite information om Estland som land:

  • Huvudstad: Tallinn (med cirka 400 000 invånare)
  • Språk: Estniska
  • Storlek: 45 226 km² (ungefär lika stort som Danmark)
  • Befolkningsmängd: ungefär 1,4 miljoner
  • Nationaldag: 24 februari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =