Miljövänlig snöröjning

Onekligen så måste det mest energieffektiva sättet att få bort snön vara att vänta tills våren. Men faktum är att det inte alltid går att vänta till dess. Med anledning av det kommer därför det här lilla inlägget med lite andra miljövänligare alternativ.

Skyffla bort det själv.
Japp, det absolut tråkigaste svaret du förmodligen ville höra. Förmodligen var anledningen till att du började läsa den här artikeln att du inte ville skyffla bort det själv. Samtidigt är det ur ett miljöperspektiv rätt så oslagbart. Du och en skyffel mot snön. Det skadar inte din gräsmatta eller miljön. Dessutom sparar du in pengar på gymmet.
Idag finns det en mängs kreativt utformade spadar, skyfflar och annat. Bäst är ändå de utan krusiduller. Välj den klassiska modellen och kanske någon sopskyffel till det.
Ett annat tips är att skotta tidigt på dagen när solen har värmt upp snön. På eftermiddagen finns risken att den har smält för att sedan har fryst på igen. Då är snön betydligt mer svårhanterad.

Svärta och aska. Som du säkert vet så drar svarta saker till sig värmen. Det vet du om du spenderar en varm dag i solen klädd i svart. Det kan du även använda dig av på vintern. Strö aska eller torv över snön du vill hålla borta. Gör det med jämna mellanrum men dränk inte snön. Både torv och aska är dessutom bra för trädgården (om du inte helt dränkt snön i det). Aska höjer PH-värdet. Undvik sand eftersom det senare kan täppa till brunnarna och ge dig bekymmer på våren när allt smälter. Det beror givetvis på hur pass du håller rätt efter sanden.

Undvik kemikalier och salt.
Salt ska du undvika eftersom det sedan äter sig igenom och verkar frätande på allting. Det är varken bra för dina skor, ditt husdjur eller för din trädgård. Om du förstår vad jag menar.
Det finns heller ingen kemikalier som är både miljövänlig och bra på att smälta snö. Även om de säger att de är miljövänliga så innehåller de oftast antingen klorider eller acetater. Ibland innehåller de även natriumklorid, magnesiumklorid och/eller kalciumklorid som alla är salt. Och då var vi tillbaka på den rutan.
Produkter som innehåller acetater är kända för att vara mindre frätande än vanligt salt. Nyligen upptäcktes det ändå att Kaliumacetat, som ofta används på flygplatser, har en skadlig effekt på havet och det marina livet.

Eftersom trädgårdar inte riktigt är vårt specialområde vill vi tacka våra vänner vid Rosens trädgård för informationen kring just de ämnena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + femton =