Utsläppsnivåerna vägtransporter

Utsläppsnivåerna för vägtransporter är fortfarande för höga

Här kommer lite internationella nyheter som kanske kommer att påverka vår verksamhet i framtiden.

I Tyskland har nämligen Öko-institutet (som arbetar med ekologiska frågor) gått ut med en rapport och varnat EU för att de ytterligare måste minska utsläppen som sker i transportindustrin. Utsläppen måste enligt dem minska med hela 94 procent innan 2050. Detta för att nå tvågradersmålet enligt Parisöverenskommelsen från 2015.

I Europa står utsläppen som sker i samband med transporter för ungefär en fjärdedel av alla utsläpp. Tyvärr är det också så i nuläget att 96,34 procent av transportsektorn drivs av fossila bränslen och det är den stora boven i dramat. Av de europeiska transporterna är det vägtransporterna som står för 70 procent av utsläppen.

Strategin för framtiden

Enligt EU:s nuvarande strategi för att nå klimatmålen ska utsläppen minskas med en procent per år. Det bygger på planen att minska utsläppen med 30 procent innan 2030. Den som nu visar sig vara för lite.

Till skillnad från utsläppsnivåerna i andra sektorer så sjunker de förhållandevis långsamt. Delvis sammankopplat med de låga oljepriserna.

Samtidigt har utvecklingen när det gäller bränsleeffektivitet blivit bättre, men vad spelar det för roll när trafiken samtidigt ökar. Det är nämligen så att bussar och lastbilar står tillsammans för ungefär en fjärdedel av alla vägutsläpp. Det motsvarar också en högre andel än luft- och sjötrafiken.

I Öko-insitutets förslag om handlingsplan ingår att ett förslag som föreslår en lagstiftning som att nya tunga fordon måste miljöcertifieras och övervakas. Det ska då gälla lastbilar och bussar.

Med tvågradersmålet menad att jordens genomsnittstemperatur fram till 2100 inte får stiga med mer än två grader eftersom det skulle vara ödesdigert för många av planetens invånare och ekosystem. Nyligen visade det sig återigen att 2016 var det varmaste året hittills eftersom det slog 2015-års rekord. För att nå tvågradermålet är det väldigt viktigt att vi så fort som möjligt lyckas sänka utsläppsnivåerna på alla plan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =